23 Kasım 2015 Pazartesi

Haseki Hürrem Sultan Darüşşifası

Haseki Hürrem Sultan Darüşşifası

İstanbul İli Fatih ilçesi Haseki Hastanesinin hemen arka bölümünde yer alan Haseki Hürrem Sultan Darüşşifası Mimar Sinan tarafından 1550 1551 yılları arasında Hürrem Sultanın isteği üzerine inşa edilmiştir. 

Hürrem Sultan Külliyesinin bölümlerden biri olan Darüşşifa Külliyenin kuzey bölümünde yer almaktadır. Günümüze ulaşıncaya kadar pek çok onarım çalışması geçiren yapıya 2011 yılında tekrar kapsamlı bir Restorasyon çalışmasına başlatılmıştır. 

Diyanet işleri Başkanlığının mülkiyetinde olan Darüşşifaya ziyaret kapalıdır.





Divriği Darüşşifası

16 Kasım 2015 Pazartesi

Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi

Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi

Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi, Sultan Camii Külliyesi içinde açıldı. 500 yıllık şifahane, Tıp Tarihi müzesiyle hayat buldu.Türkiye yeni bir tıp tarihine kavuştu.

Hafsa Sultan Darüşşifası-Şifahanesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan vakfınca ( Sultan Camii Külliyesinin bir parçası olarak ) 1539 yılında inşa edilmiş, dönemin tam teşekküllü hastanesidir. 1900 yıllara kadar tüm branşlarda tabipin hizmet verdiği, halkın şifa bulduğu Darüşşifa zamanla akıl hastalarına bakan bir yer olmuştur. 1963-1964 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan Darüşşifa binası 1965-1975 yılları arasında Sağlık Bakanlığınca Sağlık Müzesi olarak değerlendirilmiş, 1996 yılında da Celal Bayar Üniversitesine tahsis edilmiş, üniversite 30 Kasım 2013 günü de Tıp Müzesi olarak hizmete açmıştır.

Müzede Neler Var, Neler Görülebilir

1. 16-18. yüzyıl Osmanlı Tıbbında kullanılan ve 200’e yakın tıbbi alet ile 50’ye yakın orijinal ve tıpkı basım tıp el yazmaları,
2. En yaygın tıbbi uygulama olan Dağlama,
3. En ileri sağlık kuruluşu olduğunun alameti  KEHHAL ( göz hekimi ) ve bir göz ameliyatı,
4. Akıl-Ruh hastalıklarında musikinin önemi, meşguliyet terapisi,
5. Mesir karma, mesir kesme ve mesir sarma,
6. Lityazol Cemil,
7. Batı ve İslam/ Osmanlı Tıp tarihi,
8. Merkez Efendi bitkisel tedavi, otacı
9. Sosyal alan,yerel tat ve yiyecekler,
10.Hareketli müzikli su raksı,
11.Manisa kültürü,
12.Yirmi dakika süreli 14 ayrı tıbbı uygulama örneklerinin 3D HD animasyon gösterisi,Dağlama (Kotarizasyon ), yapışık Göz kapağı ameliyatı ( Semplefaron Fornik daralması ),Göze inen akın ( Katarakt ) tedavisi, Burundaki Nasırın ( polip ) tedavisi, Ölü ceninin rahimden alınışı, Diş tedavisi Köprü uygulaması, Koltukaltı Tümör Tedavisi, Ok çıkarma, Diş taşı temizleme, Seratan ( Kanser ), omur fıtığı disk kayması Bel fıtığı, Kan alma HACAMAT, şifahane tanıtımı.



Çiçek Hastalığı, Dr. Hikmet Hamdi, 1917


Ressam Bir Doktor: Dr. Hikmet Hamdi