28 Eylül 2015 Pazartesi

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi

 Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi
 
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi, hastanenin 100 yıla yaklaşan tarihi serüveni boyunca bu serüvene tanıklık eden kültürel mirasın toplandığı, belgelendiği, korunduğu ve sergilendiği; böylelikle sahip olduğu tarihsel ve kültürel değerleri kamusal alanla paylaştığı bir kurum müzesidir.
 
2008’de ziyaretçilere kapılarını açan müze ile hastanenin tarihsel değeri konusunda farkındalık yaratılarak, bu değeri yaratan somut ve soyut tüm kültürel mirasın korunmasına yönelik bilinç oluşturulması amaçlanmaktadır.

Müzede, hastanenin tarihi gelişimi; “Bimarhane’den Hastane’ye” “Bimarhane Taşınıyor”, “Hastane Kuruluyor”, “1930’lu Yıllar”, “1940’lı 50’li Yıllar”, “1960’lı ve 1970’li Yıllar”, “1980’li Yıllar” ve “1990-2000’li Yıllar” alt başlıkları altında yazılı ve görsel ürünler kronolojik olarak sunulmaktadır.
 
Müzede ziyaretçiler Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın kişisel eşyaları, kitapları, 1934 yılına ait ameliyat defteri, hastaların kendileri ve çevrelerine zarar vermelerini önlemek amacıyla giydirilen gömlek ve kemerler, 1960’larda Dr. Faruk Bayülkem’in kullandığı elektrokonvülzif tedavi (şok) aleti, Dr. Yıldırım Aktuna’nın bir hasta yakınına yazdığı ruh sağlığıyla ilgili nasihat mektubu ve eski dönemlerde kullanılan ilaç şişeleri gibi hastanenin tarihine tanıklık eden pek çok nesneyi görme fırsatı bulmaktadır.
Hafta içi her gün saat 10.00 – 12.00 ile 13.30 – 15.30 arasında açık olan müze, ücretsiz olarak gezilebilmektedir. 









 
Yazı Kaynak Linki.
Fotoğraf Kaynak Linki.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder